به نقل از ایسنا، سرهنگ ایرج محمدخانی، رییس پلیس فتای استان گیلان با اشاره به اینکه بسیاری از سرویسهای اینترنتی مبتنی بر اشتراکگذاری اطلاعات این امکان را به کاربران خود میدهند که منابع مشترکی را از قبیل عکس، ویدئو و سایر محتواها با دیگران ایجاد کنند، گفت: اگر مسائل و الزامات امنیتی و اصول محرمانه در این اشتراکگذاریها رعایت نشود، آسیبهای جدی در حوزههای فردی، اجتماعی و خانوادگی به افراد جامعه وارد خواهد شد.
وی از کاربران شبکههای مجازی خواست عکسها، ویدئوها و سایر اطلاعات شخصی را تنها با کسانی به اشتراک بگذارند که به آنان اعتماد بالایی دارند و در صورتی که در شبکههای اجتماعی، این موارد را به اشتراک میگذارند، حتماً نسبت به تنظیمات محرمانه یا همان Privacy اقدام کنند.
محمدخانی با بیان اینکه اطلاعات مکانی کاربران اینترنت یکی از موارد مورد علاقه سارقان و فرصتطلبان اینترنتی است، اظهارکرد: کاربران باید زمانیکه از دستگاههای رایانهای همراه مجهز به GPS، نظیر برخی از تلفنهای همراه و تبلتها استفاده میکنند و در مکانی خارج از محل کار یا محل زندگی هستند، اطلاعات مکانی خود را در سیستم های جانمایی مثل گوگل مپ و گوگل ارت به اشتراک نگذارند چرا که در غیر این صورت، سارق یا سارقان به خالیبودن منزل یا محل کار آنان پی برده و اقدام به سرقت از آنجا میکنند.
رییس پلیس فتای گیلان با بیان اینکه سیستمهای به اشتراکگذاری اطلاعات مکانی نظیر گوگل ارت و ویکیمپیا میتوانند مورد استفاده سیستمهای جاسوسی دشمن قرار گیرند، اظهارکرد: جانمایی اماکن حیاتی و حساس نظیر اماکن سیاسی، نظامی، خدماتی، فرهنگی اقتصادی و اجتماعی، اطلاعات ذیقیمتی را برای دشمن فراهم میکند و فرد را بیآن که خودش بخواهد به یک جاسوس تبدیل میکند.
به گفته وی، برای تبهکارانی که از مهندسی اجتماعی برای مقاصد مجرمانه خود استفاده میکنند، هیچ اطلاعاتی ارزشمندتر از اطلاعات دسته اولی که خود کاربران به اشتراک گذاشتهاند، نیست.
محمدخانی با بیان اینکه بسیاری از فایلهایی که در سیستم تورنت و Peer۲Peer به اشتراک گذاشته میشوند به انواع ویروسها، تروجانها و سایر بدافزارها آلودهاند گفت: کاربران باید در صورت دانلود اینگونه فایلها، آنها را با نرمافزارهای امنیتی چک کنند.
رییس پلیس فتای گیلان از کاربران شبکههای مجازی خواست عکسها و ویدئوهای شخصی و خانوادگی را در سایتها به اشتراک نگذراند چرا که در غیر این صورت دیگر خودشان صاحب آنها نیستید و اینگونه محتواها به سرعت توسط مجرمان اخلاقی منتشر میشوند.
کلسیم را عموماً می شناسید و می دانید که در استخوان ها وجود دارد و کمبود آن موجب پوکی استخوان می شود و اطلاع دارید که کلسیم به میزان فراوان در شیر وجود دارد . پس چرا زنان میانسال و مسن ما با وجود اطلاع از این مسأله مبتلا به پوکی استخوان می شوند؟ این حقیقت نشان می دهد که باید بیشتر در مورد کلسیم بدانیم و منابع دیگر آن را بهتر بشناسیم.
کلسیم، فراوان ترین مینرال موجود در بدن است. بدن ما تقریباً 1 کیلو گرم کلسیم دارد. البته در افراد مختلف با استخوان بندی متفاوت، مسلما این میزان فرق می کند. بیشتر کلسیم در استخوانها و دندانها نشسته است و تنها 1% آن در بقیه بدن وجود دارد که همین 1 درصد اعمال زیادی انجام می دهد، مثلاً انقباض همه ماهیچه های ما بسته به وجود کلسیم است
جذب و انتقال کلسیم
جذب آن در خون به صورت یون کلسیم و از دیواره روده صورت می گیرد. عاملی که موجب افزایش جذب کلسیم می شود ویتامین D است ، به همین دلیل قرصهای مکمل کلسیم را با ویتامینD تهیه می کنند. لذا اگر منابعی را که دارای این 2 عنصر است مصرف کنید که کلسیم موجود در آنها بهتر جذب می شود.
در صورتی که در غذا، ماده ای بنام اگزالات باشد، جذب کلسیم آن کاهش می یابد و به همین دلیل است که کلسیم اسفناج و چغندر ، به خوبی کلسیم شیر جذب نمی شود.
اسید فیتیک موجود در سبوس گندم نیز جذب Ca را کاهش می دهد ولی این مسئاله زمانی اثر گذار است که مصرف آن خیلی زیاد باشد مثل گیاهخواران مطلق. دریافت کلسیم کافی ، اثرات مثبتی در کاهش فشار خون افراد مبتلا به فشار خون دارد ،تنظیم میزان کلسیم بدن ، بر عهده هورمونهایی است که از غده تیروئید ترشح می شوند.
عملکرد کلسیم در بدن
• ضربان قلب را تنظیم مینماید.
• بیخوابی را کاهش میدهد.
• در متابولیسم آهن بدن مؤثر است.
• در تنظیم کار سیستم اعصاب بدن بخصوص در انتقال تحریکات نقش اساسی دارد.
• کلسیم عامل استحکام استخوانهاست. کلسیم کافی باید در غذای نوجوانان قبل از بلوغ وجود اشته باشد تا استخوانها تراکم مناسبی بیابند و در سالمندی به پوکی استخوان مبتلا نشوند.
• کلسیم برای عملکرد عضلات ضروری است و تا کلسیم وجود نداشته باشد حرکت امکان پذیر نمی باشد .
• انتقال پیامهای عصبی با واسطه یون کلسیم صورت می گیرد.
• کلسیم در یکی از مراحل انعقاد خون دخیل است.
همانطور که متوجه شدید، کلسیم فعالیتهای زیادی را در بدن بر عهده دارد .
عوارض کمبود کلسیم
عوارض کمبود کلسیم در کودکان راشیتیسم، در میانسالان استئومالاسی ، و در بزرگسالان استئوپروز است.
این بیماری ها در اثر کمبود ویتامین D نیز بروز می کند، پس اگر می خواهید استخوانهای محکمی داشته باشید بهتر است مراقب مصرف ویتامین D هم باشید. کمبود شدید کلسیم، انقباض شدید عضلات به حالت کزاز را به دنبال دارد که ابتدا به صورت گرفتگی عضلات دیده می شود.
البته این حالت کمتر رخ می دهد و آنچه ما بیشتر از کمبود کلسیم دیده ایم، پوک شدن استخوانها در سنین بالاست که برای جلوگیری از آن باید از نوجوانی به فکر باشیم.
کلسیم از راه پوست هم به هدر می رود فعالیت زیاد در حرارت بالا و تعرق زیاد، دفع پوستی کلسیم را افزایش می دهد .
چرا که در اثر بالا رفتن سن، درد استخوان، راحت شکسته شدن و دیر جوش خوردن استخوانها گریبانگیرمان می شود .
میزان مورد نیاز کلسیم روزانه 800 تا 1200 میلی گرم است.
جلوگیری از ابتلاء به استئوپروز
• دریافت کلسیم، و ویتامین D باید در حد استاندارد باشد.
• نباید سیگار بکشیم.
• نباید قهوه و چای بیش از حد مصرف کنیم.
• نباید دیورتیک (داروهای مدر) بیش از حد مصرف کنیم.
• باید بیشتر خود را در معرض خورشید قرار دهیم تا ویتامین Dدر زیر پوستمان تولید شود.
• در هر سنی که هستیم دست از ورزش کردن و فعالیتهای بدنی برنداریم، چراکه کم تحرکی استخوانها را پوک می کند.
• مصرف کافی منابع ویتامین D را فراموش نکنیم.
منابع کلسیم
انواع لبنیات غنی ترین و بهترین منبع کلسیم هستند و کلسیم موجود در آنها براحتی جذب می شود. هر لیوان شیر 300 میلی گرم کلسیم دارد که یک سوم ِ نیاز روزانه ما را تأمین می کند.
ماست، پنیر و بستنی هم چون از شیر تهیه می شوند کلسیم قابل توجهی دارند.ماهی نیز منبع خوبی برای کلسیم است ماهی هایی چون ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین مقدار مناسبی کلسیم دارند.
بیشتر سبزیجات سبز رنگ کلسیم زیادی دارند :
روناس ، اسفناج ، کلم ، کلم بروکلی ، جعفری . بادام هم کلسیم زیادی دارد که با کشمش و انجیر و خرمای خشک، میان وعده هایی مناسب و مقوی هستند. جالب است بدانید که گوشتها و میوه ها کلسیم زیادی ندارند.
برای تأمین کلسیم روزانه، حداقل 2 لیوان لبنیات لازم دارید به علاوه باید از سبزیجات و حبوباتی که کلسیم قابل توجهی دارند نیز بیشتر استفاده کنید.
مکمل کلسیم
وجود کلسیم برای انجام بسیاری از اعمال بدن ضروری است؛ مثل تنظیم ضربان قلب، انتقال پیام های عصبی، تحریک ترشح هورمون ها، انعقاد خون و مهمتر از همه ساخت استخوان های بدن و حفظ سلامتی آنها .
کلسیم در بسیاری از موادغذایی وجود دارد و به علت اینکه بدن قادر به ساخت آن نیست، بایستی به مقدار کافی از راه غذا دریافت شود. حتی بعد از تکمیل و توقف رشد طولی استخوان های بدن( یعنی بعد از دوران رشد ) بایستی به مقدار لازم دریافت شود، زیرا از راه های مختلفی از بدن دفع می شود؛ مثلاً از طریق عرق، ریزش مو، تجدید پوست و ناخن، ادرار و مدفوع.
کلسیمی که در طی روز از بدن دفع می شود، بایستی از طریق غذا دوباره تأمین شود. منابع غذایی کلسیم عبارتند از : شیر ، ماست ، پنیر و سایر مواد لبنی ، ماهی مثل ماهی آزاد، ماهی تن و ساردین، بادام ، کشمش، سبزیجاتی مثل روناس، اسفناج، کلم، کلم بروکلی، جعفری.
وقتی کسی نتواند از طریق غذا به مقدار کافی کلسیم را برای رفع نیازهای خود دریافت کند، از کلسیم موجود در استخوان ها ( منبع ذخیره کلسیم ) استفاده می کند که باعث کاهش استحکام استخوان ها می شود. چنین فردی نیاز به دریافت مکمل کلسیم یا غذاهای غنی شده با کلسیم دارد.
اینکه به چه مقدار مکمل کلسیم نیاز داریم تا کمبود آن را جبران کنیم، بستگی به مقدار دریافت آن از غذاهای مختلف دارد.
کلسیم موجود در طبیعت به شکل ترکیب با سایر مواد وجود دارد. ترکیبات مختلفی از کلسیم در مکمل های آن وجود دارد؛ مثل کربنات کلسیم، سیترات کلسیم و فسفات کلسیم.هرکدام از این ترکیبات، مقادیر متفاوتی از کلسیم را دارا هستند.
نکته مهم:
برای اطلاع از میزان کلسیم خالص موجود در مکمل، حتماً برچسب آن را بخوانید تا متوجه شوید برای رفع نیازتان باید چه تعداد قرص مصرف کنید.
چه نوع مکمل کلسیمی را باید مصرف کنید؟
بایستی متذکر شوم بهترین مکمل آن است که نیازهای فرد را با توجه به میزان تحمل فرد، قیمت و در دسترس بودن آن تأمین کند.
در انتخاب و خرید مکمل کلسیم بایستی موارد زیر را در نظر بگیرید:
• حتماً تحت نظارت داروسازی های معتبر بوده و طبق مقادیر استاندارد باشد. هرگز مکمل هایی را که دارای نام های معتبر دارویی نیستند، خریداری و مصرف نکنید زیرا بعضی از این مکمل های غیراستاندارد، حاوی مقادیر خیلی بالا و سمی کلسیم هستند.
• بیشتر مکمل های کلسیم به راحتی در بدن جذب می شوند. اگر میزان جذب و محلولیت مکمل در بروشور آن مشخص نبود، برای تعیین میزان محلولیت آن طبق روش زیر عمل کنید:
مکمل کلسیم را( به شکل قرص یا کپسول ) برای مدت 30 دقیقه در مقدار کمی آب گرم قرار دهید و گاهی آن را هم بزنید. اگر در طی این مدت قرص یا کپسول حل نشد، نشان می دهد در معده نیز حل نخواهد شد.
مکمل های کلسیم به شکل مایع و جویدنی، بهتر در معده حل می شوند زیرا قبل از ورود به معده تجزیه می شوند.
کلسیم چه از طریق غذا و چه به شکل مکمل ، زمانی بهتر جذب می شود که چندین بار در طی روز و هر بار به مقدار 500 میلی گرم یا کمتر مصرف شود. ولی با این همه دریافت یک جای آن، بهتر از این است که هرگز مصرف نشود.
• مصرف مکمل های کلسیم در بعضی افراد عوارض جانبی مثل یبوست و گازمعده را ایجاد می کند. اگر با مصرف مایعات و فیبر غذایی فراوان این مشکل رفع نشد، نوع مکمل خود را تغییر دهید. مثلاً به جای سیترات کلسیم، کربنات کلسیم را مصرف کنید.
همچنین باید مقدار مکمل مصرفی را به تدریج افزایش دهید. مثلاً هفته اول، فقط روی 500 میلی گرم مصرف کنید، سپس به آرامی مقدار مصرف مکمل را افزایش دهید.
• اگر دارو مصرف می کنید، با پزشک خود و یا دکتر داروساز در مورد تداخل مکمل کلسیم با آن دارو مشورت کنید. بعنوان مثال مکمل کلسیم، جذب آنتی بیوتیک تتراسایکلین را کاهش می دهد. همچنین با جذب آهن نیز تداخل دارد. بنابراین مکمل کلسیم و مکمل آهن نبایستی همزمان با هم مصرف شوند. فقط به طور استثنائی، می توان مکمل آهن را با سیترات کلسیم یا ویتامین C مصرف کرد، زیرا حلت اسیدی دارند. سایر داروهایی را که با معده خالی مصرف می شوند، نباید با مکمل کلسیم دریافت کرد.
• مکمل های کلسیم دارای سایر املاح و ویتامین ها نیز هستند.
مطالعات مختلف نشان داده دریافت کم کلسیم باعث کاهش توده استخوانی و افزایش شکستگی استخوان می شود.
ولی دریافت کم کلسیم یکی از عوامل کاهش توده استخوانی است. سایرعوامل تأثیرگذار بر روی کاهش استحکام استخوانی بدن شامل کاهش استروژن، عدم فعالیت بدنی، کشیدن سیگار، مصرف الکل یا سایر بیماری ها و درمان های پزشکی است. اگر این عوامل وجود داشته باشند، حتی با مصرف کلسیم فراوان نمی توان از شکستگی استخوان جلوگیری کرد.
مقدار دریافت غذایی توصیه شده ) کلسیم برای افراد بالغ 1000 تا 1200 میلی گرم در روز است که این میزان بستگی به سن، جنس و شرایط فرد دارد. به عنوان مثال در زنان باردار و شیرده، کودکان و نوجوانان میزان نیاز به کلسیم بیشتر است.یک واحد لبنیات حدود 300 میلی گرم کلسیم را تأمین می کند. یک واحد لبنیات برابر یک لیوان شیر یا یک لیوان ماست یا 45 گرم پنیر است.
افرادی که به مقدار کافی کلسیم را از راه غذا دریافت نمی کنند، برای رفع نیازشان بایستی مکمل کلسیم مصرف کنند.
در مصرف مکمل کلسیم بایستی به این نکته توجه داشت که مقدار عنصر کلسیم موجود در مکمل را در نظر بگیریم نه مقدار کل مکمل را. مثلاً یک قرص کربنات کلسیم 500 میلی گرمی ، فقط 200 میلی گرم کلسیم خالص دارد. بنابراین فرد با مصرف این قرص فقط 200 میلی گرم کلسیم دریافت می کند نه 500 میلی گرم.
کلسیم در روده کوچک جذب می شود، ولی تمام کلسیم مصرف شده، جذب نمی شود.
مقدارجذب کلسیم بستگی به عوامل زیر دارد:
• محیط اسیدی روده
• مقدار ویتامین D بدن
• مقدار استروژن بدن
• نوع مکمل کلسیم
انواع مکمل های کلسیم
یکی از عوامل مهم در جذب کلسیم، میزان محلولیت مکمل کلسیم در بدن است. سعی کنید همیشه مکمل های استاندارد و مورد اطمینان را مصرف کنید تا بدانید چه میزان عنصر کلسیم دارند و چه مقدار در بدن حل می شوند.
• سیترات کلسیم: مکمل کلسیم در محیط اسیدی بهتر جذب می شود، پس سیترات کلسیم بهتر از سایر مکمل ها جذب می شود، زیرا اسیدی است. این مکمل نیاز به اسید معده زیادی برای جذب ندارد و می توان آن را در هر موقع از روز و حتی با شکم خالی مصرف کرد. اما این مکمل معمولاً کلسیم کمی دارد، بنابراین بسته به نیاز فرد برای تأمین کلسیم بیشتر بایستی تعداد قرص بیشتری مصرف کرد.
• کربنات کلسیم: بیشتر مکمل های کلسیمی از این نوع هستند. این مکمل برای جذب بهتر نیاز به مقدار زیادی اسید معده دارد. بنابراین بایستی بعد از وعده غذایی مصرف شود.
• گلوکونات کلسیم و لاکتات کلسیم: این نوع مکمل ها، کلسیم کمی دارند. بنابراین برای رفع نیاز به کلسیم بایستی تعداد قرص های بیشتری مصرف کرد.
• کلسیم سخت(Coral calcium): این نوع مکمل کلسیم غیر از حفظ سلامت استخوان ها، در سایر بیماری ها نیز مصرف می شود. این مکمل بیش از 200 نوع بیماری را درمان می کند که شامل بیماری های قلبی، سرطان، دیابت و... است. البته این یافته صددرصد تأیید شده نیست. این نوع مکمل فقط کربنات کلسیم دارد و به دلیل قلیایی بودن، مسمومیت اسیدی بدن را خنثی کرده و آن را از بین می برد.
هشدار در مورد مصرف مکمل های کلسیم
روزانه بیشتر از 2500 میلی گرم عنصر کلسیم (نه خود قرص) را مصرف نکنید.
احتمالا این خاطره در یک روز گرم از فصلی گرم رقم
خورده است؛ تابستان با گرمای طاقت فرسایش، میتواند با تشنگی ضمیمه شود و فصلی
غیرقابل تحمل را ایجاد کند. گرمای هوا باعث از دست رفتن بیشتر آب بدن شده و نیاز
بدن به آن را افزایش میدهد. در واقع آب، اولین ماده غذایی و سالمترین نوشیدنی است
که 60 درصد بدن بزرگسالان و 80 درصد بدن نوزادان را تشکیل میدهد. کارشناسان تغذیه
توصیه میکنند، آقایان روزانه بیش از 2 لیتر و نیم و خانمها 2 لیتر آب در روز مصرف
کنند. در این میان افرادی که ناراحتی کلیه، ناراحتیهای قلبی- عروقی و فشار خون
دارند باید زیر نظر پزشک آب بنوشند. درصورت حل نکردن معضل تشنگی احتمال ایجاد
مشکلات فراوانی وجود دارد. دکتر هاشمی، متخصص تغذیه در این باره توصیههایی دارند
که درصورت رعایت آنها میتوان تابستان بیعطشی را سپری کرد.
عطش چیست؟
عطش همان تشنگی تعبیر میشود و تشنگی هم نیاز به نوشیدن آب است. این نیاز زمانی
بروز پیدا میکند که بدن در مقابل کم آبی که با آن مواجه شده واکنش نشان میدهد. کم
آب شدن بدن نیز زمانی رخ میدهد که آب دفع شده از بدن بیشتر از مقدار جذب آب باشد.
از سوی دیگر، عطش به نوعی تشنگی مفرط نیز تعبیر میشود که در گرمای شدید و کم آبیهای
طولانی مدت یا ورزشهای طولانی و سنگین رخ میدهد. وقتی بدن کم آب میشود، بزاق
دهان را میگیرد و احساس خشکی دهان بهوجود میآید. اگر در این مرحله کمبود آب
جبران نشود، احساس ضعف، خستگی و سردرد ایجاد میشود. تشنگی در اصل علامت خطری برای
کم شدن مایعات بدن است. کاهش مایعات نیز میتواند در اثر تعریق زیاد، اسهال،
استفراغ، تب، آفتاب سوختگی یا رژیم غذایی اتفاق بیفتد.
حواس تان به میزان آب بدن تان باشد
آنچه مسلم است همه برای ادامه حیات و فعل و انفعالات درون بدن به آب نیاز دارند و
این میزان نیاز بهطور متوسط 8 تا 01 لیوان است که در کودکان کمتر است اما در
بزرگسالان تغییری نمیکند. چه بسا افراد مسن که نسبت به نیاز بدنشان به آب کمتر
حساس می شوند اما باید 8لیوان آب را حتما در طول روز مصرف کنند تا سلولهای بدن
دچار کمآبی نشوند. در مورد افراد دیابتی بهدلیل ماهیت بیماری که افزایش دفع ادرار
را به همراه دارد، نیاز بیشتری به آب دارند که بسته به سطح قندخون باید با پزشک
معالج در مورد میزان مصرف آب مشورت کنند. بسته به سطح فعالیت افراد و قرارگیری آنها
در معرض گرما میزان مصرف تغییر میکند و افراد بهطور معمول آب را از طرق مختلف در
طول روز از دست میدهند بنابراین باید بسته به میزان فعالیت میزان دریافت آب را
تنظیم کرد.
روش رفع عطش
آب بهطور معمول به دلیل تنفس، تعریق، ادرار و مدفوع از دست میرود. در همین زمان
است که مکانیسم تشنگی بهوجود میآید و بدن به نوعی نشان میدهد که به آب نیاز دارد.
بنابراین نوشیدن آب کافی و فراوان بسیار اهمیت دارد. در فصول گرم سال و بهویژه
تابستان که آب بیشتری از طرق مختلف از دست میرود، عطش و تشنگی زودتر بروز پیدا میکند.
راهکار اصلی رفع عطش در اصل نوشیدن میزان کافی آب است در کنار آب میتوان از
نوشیدنیهایی مانند چای کمرنگ و آبمیوههای متفاوت نیز برای رفع تشنگی استفاده کرد.
به این نکته باید توجه کنید، برای تامین آب مورد نیاز بدن نباید از نوشیدنیهای
ناسالم استفاده کرد؛ مثلا مصرف زیاد برخی نوشابههای گازدار و کافئیندار عوارض
جسمی دارند و موجب کاهش کلسیم بدن میشوند.
خوردن ناگهانی آب فراوان میتواند مشکلات گوارشی و سوء هاضمه در فرد ایجاد کند.
توصیه میشود بدن به چنین حالتی نرسد و هر نیم تا یک ساعت باید دستکم نیم فنجان آب
به بدن رساند.
چای با
تشنگی چه میکند؟
p>
فیبرها در نگهداری آب نقش مهمی دارند بنابراین
خوراکیهای فیبردار گزینههای مناسبی هستند. علاوه بر میوهها، سبزیها هم منبع
بسیار مناسب فیبر و در نتیجه آب هستند. کاهو، خیار، کرفس و سبزی خوردن چون آب را در
خود نگه میدارند باعث استمرار و تداوم آبرسانی به بدن میشوند. در مقابل برخی
خوراکیها مانند انواع شیرینی و کباب و جگر تشدیدکننده تشنگی هستند و در فصول گرم
سال که احتمال کمآبی بیشتر است باید از خوردن آنها پرهیز کرد.
آب مایعی است که در تمام واکنشهای بدن شرکت دارد و وجود آن برای فعل و انفعالات
مختلف در بدن و در نتیجه ادامه حیات انسان الزامی است. آب نیز مانند هوا و غذا یکی
از ضروریتهای زندگی است. بنابراین باید همیشه و بهصورت مداوم به بدن برسد و در
زمان تشنگی هیچچیز نمیتواند جایگزین آب شود. چای نوشیدنی است که بهدلیل داشتن
مواد آنتی اکسیدان و ضدسرطان برای بدن مفید است اما هیچگاه جایگزین مناسبی برای
آب نیست. چای بهدلیل خاصیت مدر بودن باعث میشود، مقدار بیشتری از آبی که از طرق
مختلف به بدن میرسد، دفع شود. بهطور کلی توصیه میشود، افراد هنگام تشنگی درصورت
دسترسی به آب از این نوشیدنی استفاده کنند.
خوراکیهای ضد تشنگی
میوههای تابستانی تشنگی را برطرف میکنند؟
میوهها علاوه بر نقشی که در تامین ویتامینها، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و فیبر
مورد نیاز بدن دارند، نقش مهمی نیز در پیشگیری و درمان انواع سرطان، بیماریهای
قلبی - عروقی، سکته مغزی، پوکی استخوان، دیابت و چاقی ایفا میکنند. علاوه بر این،
آنها بهطور کلی یکی از منابع حاوی آب هستند و میتوان بخشی از نیاز بدن به آب را
از طریق میوهها تامین کرد. میوهها در ساختمان خودشان فیبر دارند و این فیبر در
دستگاه گوارش باعث ماندگاری آب و تحویل تدریجی آب به جریان خون میشود و به این
ترتیب تاخیر زیادی در احساس تشنگی بهوجود میآید اما باید دانست که بدن نیاز به آب
خالص هم دارد و روزانه 8 لیوان آب برای ادامه حیات و حفظ آن ضروری است که بخشی از
آن را میتوان از طریق میوهها بهدست آورد.
خاکشیر و عرقیجات گیاهی میتوانند رفع عطش
کنند؟
بهطور کلی 2 مسئله مطرح است، یکی نیاز بدن به آب و دیگری احساس تشنگی. زمانی که
درباره احساس تشنگی بحث میشود برخی از نوشیدنیها مثل شربت آبلیمو که بهدلیل وجود
آبلیمو در آن باعث ترشح بزاق بیشتر میشوند، احساس تشنگی را زودتر برطرف میکنند
ولی این به آن معنا نیست که نیاز بدن به آب تامین شده است. نوشیدنی مانند خاکشیر
بهدلیل داشتن دانههای خاکشیر که آب را درون خود حبس میکند و چند برابر ظرفیت میتواند
ذخیره آب داشته باشد در زمان تشنگی نوشیدنی بسیار مناسبی است. این دانهها در
دستگاه گوارش آب را در داخل خود نگه میدارند و بهتدریج آن را به بدن تحویل میدهند
و نیاز بدن را در مدت طولانیتر نسبت به آب تامین میکنند. نوشیدنی دیگری که میتوان
نام برد تخم شربتی است که عملکردی مشابه خاکشیر دارد و بهدلیل نگه داشتن آب درون
خود باعث میشود، فرد دیرتر احساس تشنگی کند اما از آنجا که این نوشیدنیها با شکر
مصرف میشوند باید در میزان استفاده از آنها احتیاط کرد چون مصرف بیش از اندازه آنها
موجب اضافه وزن و چاقی میشود. بهتر است آنها را یا بدون شکر یا با حداقل شکر مصرف
کرد.
خنکی آب تاثیری دارد؟
میزان خنکی آب میتواند در رفع علائم تشنگی موثر باشد. یکی از وظایف آب تنظیم دمای
بدن است. زمانی که فرد دچار کم آبی میشود، بالطبع دمای بدن نیز دچار تغییراتی شده
و علائم نسبت به کم آبی شدیدتر میشود. زمانی که آب خنک همراه با یخ مصرف میشود
چون دمای بدن را بهخصوص در قسمت فوقانی دستگاه گوارش برای مدت کوتاهی پایین میآورد،
احساس لذتبخشتری دارد ولی این موضوع ربطی به نیاز سلولهای بدن به آب ندارد. به
هرحال بدن به مقدار معینی آب نیاز دارد و دمای آن آب اهمیت چندانی ندارد مگر در
حالت گرمازدگی. در گرمازدگی که فرد دچار بیحالی میشود یکی از درمانها غوطهور
کردن فرد در یخ است اما در حالت رفع تشنگی نوشیدن آبیخ مزیتی از لحاظ سلامت بر
نوشیدن آب با دمای معمولی ندارد. حتی در مواردی ممکن است شوک حرارتی نیز به فرد
وارد شود.
افزایش
خونریزی عادت ماهیانه
افزایش خونریزی عادت ماهیانه که به منوراژی نیز
معروف است ، در واقع دوره هایی از عادت ماهیانه است که به علت زیاد بودن حجم
خونریزی یا طولانی بودن مدت آن ، شخص مقدار زیادی خون از دست می دهد.خونریزی در
اکثر زنان حدود ۵ روز طول می کشد . چنانچه عادت ماهیانه بیشتر از این حد باشد و
چنانچه استفاده از نوار بهداشتی به تعداد معمول کافی نباشد ، در صورتی که لخته خون
دفع شود باید چند مورد زیر مشخص شود . اینکه آیا همیشه مقدار خونریزی زیاد بوده است
؟ در صورتی که این طور باشد خطر ایجاد کم خونی فقر آهن وجود دارد و آزمایش خون آن
را مشخص خواهد کرد. اگر فقط یکبار
افزایش خونریزی عادت ماهیانه داشته اید که با تأخیر همراه بوده است و مقاربت نیز
داشته اید احتمال سقط زودرس وجود دارد. در صورت طول کشیدن
خونریزی به پزشک مراجعه کنید ، با سونوگرافی این مورد مشخص خواهد شد . اگر فقط
یکبار نبوده است و I.U.D دارید احتمال اینکه علت آن I.U.D باشد و جود دارد . گاه
این حالت موقتی است و پس از چند ماه بهبودی حاصل می شود . پزشکتان می تواند برای کاهش خونریزی دارو تجویز
کند یا آن را تعویض کند . اگر I.U.D ندارید و قرص پیشگیری استفاده کرده اید علت آن
مصرف قرص است.در صورتیکه اخیراً زایمان داشته اید و شیر نمی دهید ۳-۲ دوره افزایش
خونریزی طبیعی است . اگر زایمان نکرده اید و خونریزی با درد همراه است باید از نظر
آندومتریوز کنترل شوید.این یک بیماری است که تکه هایی از بافت رحم در جاهای دیگر
لگن قرار می گیرد. در خانم هایی که سن
بالای ۴۵ سال دارند و خونریزی زیاد شده است می تواند نشانگر نزدیک شدن دوران یائسگی
باشد . در موارد نادر افزایش خونریزی ممکن است نشانه ای از بدخیمی در رحم
باشد . به پزشک خود مراجعه کنید . وی شما را معاینه خواهد کرد و احتمالاً بررسیهایی
مثل نمونه برداری از مخاط رحم درخواست می کند در صورتیکه هیچ مشکلی وجود نداشته
باشد ، احتمالاً درمان دارویی به شما پیشنهاد می شود . لازم است برای درمان سرطان
رحم، جراحی انجام شود . علل خونریزی غیرطبیعی در خونریزی غیرطبیعی رحم، طول دوره قاعدگی، میزان
و یا زمان خونریزی دچار اختلال میشوند. طول دوره قاعدگی زمانی غیرطبیعی است که بیش
از ۳۵ روز یا کمتر از ۲۱ روز طول بکشد و یا دورههای آن نامنظم باشند. دوره قاعدگی
از وضعیت سلامت سایر ارگانها نیز تاثیرمیپذیرد؛ به همین علت نه تنها بیماریهای
دستگاه تناسلی، بلکه بسیاری از بیماریهای ارگانهای دیگر نیز میتوانند خونریزی
غیرطبیعی رحمی ایجاد نمایند. اما شایعترین علل خونریزی غیرطبیعی مربوط به دستگاه
تناسلی، اینها هستند: 1)
حاملگی شایعترین علت بههم خوردن نظم عادت ماهیانه در
زنان در سنین باروری ۱۸-۴۰( سال)، حاملگی و عوارض مرتبط با آن مثل حاملگی خارج رحمی
است. بسیاری از زنان در چند ماه اول حاملگی طبیعی، دچار خونریزی میشوند. بنابراین
بسیار مهم است که در زنانی که تماس جنسی داشتهاند، حتی اگر <مطمئن> هستند که حامله
نیستند، تست حاملگی انجام شده و حاملگی به عنوان شایعترین علت خونریزی غیرطبیعی،
رد شود. 2) مشکلات
مربوط به تخمکگذاری لزوما در تمام دورههای قاعدگی، تخمکگذاری اتفاق
نمیافتد. در سالهای ابتدای بلوغ و در سالهای نزدیک به یائسگی و حتی در اثر استرسهایی
مثل مسافرت یا تغییر شغل، شیوع دورههای فاقد تخمکگذاری افزایش مییابد. در دو سال
اول شروع قاعدگی، ۸۵ درصد دورههای قاعدگی فاقد تخمکگذاریند، در حالی که پس از ۶
سال از شروع قاعدگی این عدد به ۲۰ درصد میرسد. در روز ۱۴ قاعدگی در صورتی که تخمکگذاری انجام
نشود، جسم زرد که تولیدکننده هورمون پروژسترون است، ایجاد نخواهد شد؛ بنابراین
تخمدان به تولید استروژن ادامه داده و لایه داخلی رحم همچنان به رشد خود ادامه
خواهد داد. در اثر این ازدیاد رشد، دوره قاعدگی طولانی شده و
خونریزی نامنظم و لکهبینی ایجاد خواهد شد. این امر میتواند زمینه را برای ایجاد
پولیپ و سرطان رحم فراهم نماید. گرچه، در ابتدا و انتهای دوران باروری، عدم تخمکگذاری
بهطور شایع اتفاق میافتد، اما بیماریهایی مثل تخمدان پلیکیستیک و اختلالات
تیرویید نیز میتوانند آن را ایجاد نمایند. 3) مشکلات
رحمی عفونتها، تومورهای بدخیم و خوشخیم رحمی نیز
میتوانند خونریزی ایجاد نمایند. برخی از این ضایعات بسیار شایع هستند، بهطور
مثال میوم که توموری خوشخیم است در ۳۰ درصد زنان دیده میشود. این ضایعات همیشه
منجر به خونریزی نمیشوند و ممکن است فرد علیرغم ابتلا به آنها دچار خونریزی نشود. ضخیمشدن لایه
داخلی رحم نیز از علل خونریزی، خصوصا در خانمهای ۴۰-۵۰ سال است. ضخیم شدن لایه
داخلی رحم، هشداری بسیار جدی برای وقوع سرطان در آینده محسوب میشود. احتمال سرطان
رحم با افزایش سن زیاد میشود، بنابراین بسیار مهم است که در زنان بالای ۴۰ سال
مطمئن شویم که علت خونریزی، سرطان نیست. سرطان تنها علت خونریزی غیرطبیعی نبوده و هر
خونریزی به معنی سرطان نیست. بنابراین اگر به اختلالات قاعدگی دچار شدید، افکار
مزاحم را از خود دور نموده و از تفسیرهای عجولانه بپرهیزید، اما به هیچ وجه در
مراجعه به پزشک سهلانگاری نکنید. گاهی وقتها هم در اثر عواملی مثل آی.یو.دی، رحم
دچار جراحت شده و خونریزی میکند. خونریزی خفیف ناشی از آی.یو.دی طبیعی است و
درمانی نیاز ندارد، اما خونریزیهای شدید باید حتما مورد توجه قرار گیرند. 4) سایر
علل در زنان پس از
یائسگی، یکی از علل مهمی که باید بهخاطر داشت، خشک بودن دیواره واژن به علت فقدان
استروژن پس از یائسگی است که این امر موجب خونریزی پس از تماس جنسی میشود. داروهایی که جلوی انعقاد را میگیرند و اختلالات
غددی مثل اختلالات تیرویید نیز میتوانند موجب خونریزی غیرطبیعی رحمی شوند. خونریزی غیرطبیعی مسئله بسیار مهمی است و با رویت
آن باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. در صورتی که فقط دچار خونریزی غیرطبیعی شدهاید،
میتوانید در مطب تحت معاینه و معالجه قرار گیرید. اما اگر علایمی مثل سبکیسر، شکمدرد
شدید و تب نیز همراه خونریزی وجود داشته باشد، بهتر است به اوراژنس بیمارستان
مراجعه کنید. معمولاً پزشکان سعی میکنند به کمک تاریخچهای که
شما از بیماریها و حالات گذشته خود در اختیار آنها قرار میدهید و معاینات و
آزمایشهایی که درخواست میکنند، علت خونریزی شما را از میان علتهای ذکر شده
بیابند. پزشکان علاقمندند، جهت یافتن علت خونریزی، اطلاعات
کاملی در مورد زمان و میزان خونریزی و دفعات تکرار آن، آخرین دوره طبیعی، حاملگی
قبلی، آخرین تماس جنسی، روشهای پیشگیری از بارداری و داروهای مورد استفاده شما
داشته باشند. به خاطر داشته باشید که ممکن است در ویزیت اول
تشخیص دقیق بیماری میسر نشود و به چندین نوبت مراجعه نیاز باشد.
زمانی که مردم به سمت ورزش و پیروی از برنامه های غذایی خاصی رو می آورند تصور می
کنند که بعد از مدتی جادویی اتفاق خواهد افتاد و وزن آن ها به طور قابل ملاحظه ای
در اندک زمان کاهش می یابد. در حالی که باید گفت زمان و تلاش بسیار زیادی لازم است
تا هدف مورد نظر حاصل شود.
حتی در بسیاری از مواقع علی رقم تمام تلاش ها و پیگیری ها، نتیجه خوبی به دست نمی
آوریم. در ادامه به بعضی از مهم ترین دلایل عدم موفقیت در کاهش وزن ا شاره می کنیم.
1- عدم انجام فعالیت بدنی کافی: مقدار زمان
انجام ورزش و شدت ورزش دو عامل موثر در مصرف کالری است. ورزش هایی نظیر ایروبیک،
پیاده روی و دویدن منجر به مصرف مقدار زیادی کالری می شود در حالی که در ورزش هایی
نظیر دوچرخه سواری و شنا کالری کمتری مصرف می شود.
2- عدم خواب کافی: هورمون های زیادی در شب و
در طول خواب فعال می شوند و در نتیجه می توان گفت که عدم خواب کافی توالی صحیح این
هورمون ها را به هم می ریزد و به طور کلی هورمون کمتری آزاد می شود . به علاوه
بیداری تا آخر شب منجر به مصرف هله هوله های مختلف نیز می شود که خود افزاینده وزن
بدن است.
3- استرس زیاد: مطالعات نشان میدهد که استرس
در خانم ها منجر به افزایش وزن می شود.
4- حذف وعده های غذایی: حذف وعده های اصلی
غذایی منجر به گرسنگی شدید می شود و در نتیجه وعده بعدی غذا در حجم بسیار سنگین
تناول می شود که منجر به افزایش وزن می گردد. بعلاوه مطالعات ثابت کرده است که بعد
از 72 ساعت روز و عدم مصرف غذا ، سوخت چربی در بدن متوقف می شود و شروع به ذخیره
چربی می کند.
5- مصرف غذاهای پر کالری : در هر زمان لازم
است که میزان کالری هر غذایی که مصرف می کنیم سنجیده شود.
6- مصرف نوشیدنی های پر کالری: بسیاری از نوشیدنی ها سرشار از کالری هستند در صورتی که کمتر کسی متوجه این مقدار کالری مصرفی می شود.
7- بی خیالی و عدم توجه به رژیم ها غذایی و ورزش: بسیاری از مردم گمان می کنند که مصرف سالاد می تواند منجر به کاهش وزن شود و از طرفی گرسنگی آنها را بدون هیچ محدودیتی برطرف کند در حالی که باید گفت سالاد نیز در نوع خود می تواند سرشار از کالری باشد و منجر به افزایش وزن گردد. لذا حساسیت در انتخاب میزان و نوع سالاد نیز لازم است. از طرفی بعضی افراد گمان می کنند که بعد از ورزش می توان به میزان دلخواه غذا خورد در حالی باید توجه داشته باشید که در طی ورزش چه میزان کالری مصرف شده و میزان غذای خود را مطابق آن و یا کمتر تنظیم کنید. یعنی نوعی تعادل بین میزان مصرف کالری و سوخت کالری برقرار کنید.